Крах біржі FTX. Adidas випускає одяг у вигляді токенів. Криптовалюту в Україні обкладуть податками

Удар по крипторинку: що сталося з FTX і до чого це призведе

У листопаді керівництво великої криптовалютної біржі FTX оголосило про банкрутство. Це сталося на тлі конфлікту з основним конкурентом – Binance – і великої кількості чуток про відсутність забезпеченості активів компанії.

Як з’ясувалося, немає диму без вогню. Журналісти Bloomberg отримали та проаналізували звіт FTX для інвесторів, і з’ясували: при зобов’язаннях приблизно на $9 млрд реальні ліквідні запаси компанії становлять лише близько $900 млн.

Вже очевидно, що біржа не зможе стримати зобов’язання перед інвесторами, і розраховувати на повернення грошей неможливо. Нове керівництво FTX зробило перші висновки про колишню манеру управління біржею, назвавши її «катастрофічною».

На тлі заяв та прогнозів почався ланцюжок розривів угод та контрактів з FTX. Однією з перших стала платіжна система Visa. Це означає, що анонсований на січень випуск пластикових карток для жителів США скасовується.

Відчув негативні тенденції й сам ринок криптовалют: найбільше це торкнулося SOL, сильне зниження зафіксували, в тому числі, й для BTC. Політичне керівництво США почало перевірки найбільших бірж, зажадавши від них дані про реальні резерви та забезпеченість активів. Керівник Binance Чанпен Чжао порекомендував учасникам крипторинку зберігати криптовалюту правильно (очевидно натякаючи на свою криптобіржу).

Падіння Біткоїна зупиниться на позначці $11,5 тис.

Експерти компанії BDC Consulting опитали десятки власників криптовалютних проєктів і узагальнили їхню думку щодо майбутнього лідируючої монети та ринку загалом.

Вже навесні 2022 року розпочалося формування умов ведмежого ринку. Спочатку планувалося, що він затягнеться до кінця року, а в грудні почнеться зростання. Умови цьому сприяли, якби не крах криптобіржі FTX. Він негативно вплинув на курс цифрових валют, і про оптимістичні прогнози доведеться поки що забути.

Поточний стан ринку криптовалют заведено оцінювати за вартістю Bitcoin. Всі опитані експерти схиляються до думки про просідання монети, очікуючи, що її вартість впаде до $11,5 тис. або навіть трохи нижче. Це нижче за поточну ціну BTC на 30%. Три респонденти впевнені, що Біткоїн зовсім знеціниться, а один стверджує, що ціна залишиться на рівні $17 тис. Водночас 91% з опитаних дійшли до думки, що вартість стейблкоїнів залишиться стабільною і прив’язки до долара США вони не втратять.

Цікавилися організатори опитування й короткостроковими перспективами. У цьому плані респонденти налаштовані позитивно. Багато хто збирається нарощувати свої ресурси криптовалют. 66% із них планують зробити це вже у грудні. Ніхто з опитаних не відмовився від процесу збільшення цифрових інвестицій. Серед перспективних активів та рішень у середньостроковій перспективі інвестори назвали DeFi, DEX, BTC та GameFi.

Tether вивів активи з Solana

Представники компанії Tether, що емітує стейблкоїни USDT, повідомили про виведення еквівалента $1 млрд із блокчейну Solana на блокчейн Ethereum. Основна причина — фінансові складності Solana, спричинені крахом криптовалютної біржі FTX. Зараз у компанії заявляють, що обмінні операції будуть проводитись із залученням посередника.

Ще нещодавно платформа Solana входила до ТОП-5 найбільших криптовалютних проєктів за обсягом ринкової капіталізації. Tether зберігали на ній USDT на загальну суму 1,8 дол.

Заява про виведення великого активу спровокувала падіння SOL в середньому на 0,03% (дані DeFiLlama), а загальна цінність активів, що зберігаються в DeFi, впала майже на 11% — до $298 млн.

Станом на кінець листопада Solana знаходиться на 15 місці за ринковою капіталізацією . За тиждень вона втратила трохи більше ніж 25%. SOL продається по $12.87 (для порівняння: її максимальний курс становив $256).

Найбільша криптобіржа світу Binance заявила, що припиняє підтримку активів у стейблкоїнах USDT, що зберігаються на майданчику Solana. Проте на блокчейні та його активі SOL рано ставити хрест. Експерт Рауль Пал (екс-керівник інвестиційної компанії Goldman Sachs) вважає актив успішним у стратегічному плані.

Adidas презентували нову колекцію… у форматі NFT

Спортивний бренд Adidas випустив ексклюзивну колекцію одягу. Але «носити» її можна лише в межах цифрового всесвіту: колекція повністю віртуальна. Лінійку назвали Virtual Gear, і вона буде доступна лише обраним.

До неї включили 16 спеціально розроблених унікальних токенів. Загалом це вісім варіантів одягу у різних колірних рішеннях. Оригінальні токени отримають власники NFT-колекції Adidas Originals: йдеться про Capsule NFT, яку випустили навесні 2022 року. Для генерації у випадковому порядку одного зі свіжих токенів їм потрібно буде спалити капсулу NFT.

На ринку токени вже доступні. Для прикладу, на OpenSea на запит Virtual Gear доступно 3,7 тисячі токенів нової колекції. Ціна стартує від $95, а максимум злітає до $231246. Щоправда, показник обсягу торгів обмежений $40 698.

Відомо, що нові токени сумісні з різними цифровими просторами. До того ж, вони легко підлаштовуються під особливості різних віртуальних всесвітів. Першими зможуть випробувати цю можливість власники токенів Mutant-Ape Yacht Club, Bored-Ape Yacht Club, а також Inhabitants.

В Україні серйозно візьмуться за крипту: над цим працює нацкомісія

Українська нацкомісія з цінних паперів ініціювала створення ради для розробки механізмів управління ринком цифрових активів. Перше, чим займеться новостворена рада, — це написання законопроєкту про оподаткування операцій, пов’язаних із криптовалютою. Також у планах додати поправки до Закону України «Про віртуальні активи».

У повноваження нової структури входитиме, зокрема, регулювання всіх видів діяльності на ринку цифрових валют. Вже відомо, що членами комісії стануть професіонали з профільних органів, найкращі експерти ринку, а також інші учасники, які мають відповідні компетенції.

Варто нагадати, що Закон України «Про віртуальні активи» було прийнято восени минулого року, проте він так і не набрав чинності. Причина у відсутності відповідних змін до Податкового кодексу країни.

У нацкомісії стверджують, що настав час зайнятися цим питанням. У планах також додати поправки до Конституції, орієнтуючись на положення європейських нормативних актів, що охоплюють ринок криптовалют. Зокрема, йдеться про законопроєкт Markets in Crypto-Assets. Він охоплює всі аспекти контролю за незабезпеченими активами.

Шукаєте, де можна обміняти криптовалюту та фіат? Цікавить вигідний курс та прозорі умови?
Обмінник 
ObmenAT24 — це різноманітність варіантів, великі резерви та прості правила обміну. Обирайте надійний сервіс та користуйтеся без реєстрації та верифікації, вигідно та з якісною підтримкою.