Підсумки індустрії-2022. Важлива дата для Bitcoin. Втішний прогноз щодо курсу Ethereum

Ключові підсумки криптоіндустрії за 2022 рік

 

Минулий рік був складним для багатьох секторів крипторинку. Експерти підбили підсумки за найактуальнішими напрямками.

DeFi

2021 рік виявився «золотим періодом» для сектора децентралізованих фінансів, а ось 2022 ознаменувався початком криптозими, а також гучним крахом великих бірж і компаній, пов’язаних з цифровими валютами. Один з найсерйозніших впливів на ринок мало падіння FTX. Це спричинило зниження загального обсягу коштів, заблокованих у протоколах TVL. Якщо у січні показник досяг $211,4 млрд, то в грудні він впав до $55 млрд. Проте цей ринковий сегмент визнали життєздатним: масове використання смартконтрактів та блокчейн-технологій показало, що сфера продовжує розвиватися.

 

Proof-of-Stake

 

Найбільш знаковою подією став перехід на цей алгоритм Ethereum у вересні 2022 року. Це дозволило відмовитися від витратного видобутку монет. Попри те, що процес був анонсованим та очікуваним, прогнозованого стрімкого збільшення цінності криптовалюти криптоспільнота не дочекалася. Однак за підсумками стало зрозуміло, що за обсягом операцій Ethereum випередив прямого конкурента — Bitcoin. Отже, можна говорити про перспективність такого напряму завдяки високій користувальницькій зацікавленості.

 

NFT


Якщо для криптовалют 
2022 рік став кризовим, то невзаємозамінні токени виявилися більш стійкими. Кількість трейдерів збільшилася на 876% до 10,6 млн користувачів, а обсяг продажів збільшився до $68,35 млн: загалом на 10%. Здебільшого це сталося завдяки залученню великих брендів.

Штучний інтелект спрогнозував швидке подорожчання ETH

 

На майданчику PricePredictions, присвяченому моніторингу курсів, використали алгоритми машинного навчання для прогнозу вартості Ethereum. Штучний інтелект висловив припущення, що до кінця січня 2023 року вартість монети підніметься на 5,1% — до $1315. Відомо, що для свого прогнозу система використовувала кілька індикаторів: зокрема RSI, ВР, МА, MACD.

Експерти майданчика зазначили, що обвал FTX, який негативно відбився на криптовалютному ринку, практично не торкнувся Ефіріуму. Це важливо, оскільки перехід на алгоритм стейкінгу у вересні 2022 року вимагає від Ethereum підвищеної стійкості для виходу на нові ринкові показники.

Відомо, що у березні цього року блокчейн піддасться наступному ключовому оновленню під назвою «Шанхай». Воно прискорить транзакції та зробить їх дешевшими завдяки зниженню плати за газ для рівня два.

Також у планах вдосконалення пошуку та зберігання даних, видалення з контрактів минулих хеш-даних, можливість виведення монети на стейкінгу та зняття накладеного блокування. На думку фахівців, ці фактори можуть стати бичачими каталізаторами вартості другої за рівнем капіталізації цифрової валюти.

Суми розрахунків карток в Україні значно зросли

 

За даними Нацбанку України за осінь 2022 року, кількість операцій із платіжними картками зросла на 3,4% порівняно з таким самим періодом 2021 року. Представники регулятора зазначають, що клієнти стали активніше користуватися картками для розрахунків. Лідерами, як і раніше, залишаються картки трьох платіжних систем: MasterCard, Visa та «ПРОСТІР».

Попри скорочення активності покупок в Україні, кількість операцій із банківськими картками продовжує зростати. Збільшились і суми розрахунків порівняно з 2021 роком. Але цей чинник, як зазначають у Нацбанку, спровокований інфляцією.

У Нацбанку наголосили, що скрізь, де є зв’язок, жителі країни можуть безперешкодно розраховуватись банківським «пластиком» як у торгових мережах через POS-термінали, так і онлайн. Цей чинник суттєво нівелював роль готівки. Винятком стало збільшення обсягів банкнот в обороті у періоди, коли населення побоювалося блокування інфраструктури (наприклад, через панічне очікування блекауту).

Попри ці сплески, загалом простежується стабільне превалювання безготівкових розрахунків. Кількість готівки в економіці країни хоч і збільшилася порівняно з 2021 роком, але цей показник, як запевняють у НБУ, є незначним.

14 років тому створили блокчейн Bitcoin

 

На початку січня 2009 року користувач (або команда) під псевдонімом Satoshi Nakamoto видобув нульовий блок Біткоїна розміром 50 монет, запустивши таким чином основний блокчейн. Хеш блоку містить заголовок однієї зі статей видання The Times, популярного у Великій Британії. За кілька днів до цієї події було представлено громадськості white paper криптовалюти.

12 січня того ж року Satoshi Nakamoto здійснив першу транзакцію, відправивши 12 монет Хелу Фінні. Точні причини створення цифрового активу, а також особа Сатоші досі залишаються загадками. Періодично у криптоспільноті виникають припущення, хто може ховатися під псевдонімом, але об’єктивних доказів поки що ніхто не навів.

Одна з версій створення Біткоїна, яка заслуговує на найбільшу довіру — відповідь на економічну кризу 2007-2008 років, яка призвела до краху банківської системи, зниження виробничих обсягів, падіння попиту та цін, колосального безробіття та активної державної регуляторної політики.

Восени 2021 року BTC торгувався за ціною $69 тис. Зараз, через період криптозими на ринку та ряд інших факторів, одна монета коштує понад $16 тис. Проте Біткоїн залишається ринковим флагманом з рівнем капіталізації $321,8 млрд.

Біржа Binance об’єднала понад 120 млн користувачів

 

Одна з найбільших криптобірж підбила підсумки 2022 року. За офіційними даними, минулого року кількість користувачів біржі зросла до 120 млн осіб, а команда платформи збільшилася до 750 фахівців.

«Біржа продовжує наголошувати на дотриманні вимог законодавства. 2022 року ми отримали ліцензії на операційну діяльність у 14 країнах», — зазначив керівник проєкту Чанпен Чжао.

Це, відповідно, вимагало збільшення команди на 250 спеціалістів. Крім основної діяльності, співробітники біржі займалися опрацюванням запитів від держорганів (включаючи правоохоронців). Відомо, що протягом року надійшло близько 47 тис. таких заявок.

Всупереч ведмежому циклу, що затягнувся на ринку, криптобіржа продовжує розширюватися. За словами керівника, це стосується всіх сфер, у тому числі галузі венчурних інвестицій. У рамках проєкту Labs у 2022 році децентралізовані проєкти отримали інвестиції на загальну суму понад півмільярда доларів США.

Платформа традиційно приділяла увагу благодійності. Програма Charity профінансувала проєкти некомерційних організацій на суму понад $20 млн. Проте керівник платформи зізнається: крах FTX серйозно вплинув на весь ринок, і боротися з його наслідками доведеться довго. Криза не оминула навіть найбільші криптомайданчики світу.

Швидкі та вигідні обмінні операції, прозорі умови, достатній вибір валютних пар – все це ви знайдете на ObmenAT24. Доступний обмін криптовалюти та фіату онлайн та офлайн, з великими резервами та без обов’язкової реєстрації.